Hdd vervangen - Zo vervang je zelf de harde schijf van je computer

Een harde schijf is een belangrijk onderdeel van je computer. Alle bestanden, programma's en het beheer worden hier opgeslagen. Net als elk ander onderdeel kan de harde schijf een vervanging zijn na een aantal jaren. Het kan op termijn ook problemen veroorzaken en je computer kan enigszins worden. In dit artikel ga ik stap voor stap afzonderlijk hoe je zelf de harde schijf van je computer kan vervangen.

Hdd vervangen - Stap 1: Back-up van je gegevens

Het vervangen van de harde schijf betekent dat alle opgeslagen gegevens verloren zijn gegaan op de oude harde schijf. Het is daarom belangrijk om een ​​back-up te maken van alle vertrouwelijke bestanden, muziek, foto’s en filmpjes die je wilt bewaren. Dit kan op verschillende manieren, zoals via een externe harde schijf, cloud of cd/dvd. Zorg ervoor dat je een goede back-up hebt voordat je met het vervangingsproces begint.

Hdd vervangen - Stap 2: Kies de nieuwe harde schijf

Met het oog op de opslagcapaciteit is het belangrijk om te kijken naar de grootte van de nieuwe harde schijf. Daarnaast moet je ook kijken naar het soort harde schijf en of deze compatibel is met jouw computer. Er zijn twee soorten harde schijven: de traditionele harde schijf (HDD) en de Solid State Drive (SSD). Een SSD is sneller, duurzamer enzuiniger, maar ook duurder. Een HDD is ongeveer, maar goedkoper. Kies dus een harde schijf die past bij uw behoeften en budget.

Hdd vervangen - Stap 3: Verwijder de oude harde schijf

Voordat je begint met het verwijderen van de harde schijf, is het belangrijk om de computer uit te schakelen en los te koppelen van het stopcontact. Verwijder vervolgens alle kabels van de computer, zoals de stroomkabel, ethernetkabel, VGA/HDMI kabel e.d. Zet daarna de computer op zijn zijkant of op zijn kop, afhankelijk van de plaatsing van de harde schijf. Open de computerkast en zoek de harde schijf. De harde schijf wordt zelden gemonteerd in een metalen frame. Verwijder alle kabels die de harde schijf aansluiten, zoals de SATA-kabel en stroomkabel. Haal de harde schijf uit het frame en leg deze opzij.

Hdd vervangen - Stap 4: Installeer de nieuwe harde schijf

Plaats de nieuwe harde schijf in het metalen frame en sluit alle benodigde kabels weer aan op de nieuwe harde schijf. Controleer of alle kabels goed vast zitten. Plaats daarna het metalen frame terug op zijn plek in de computerkast en schroef alles weer dicht.

Hdd vervangen - Stap 5: Installeer het systeem

Nu is het tijd om het systeem te installeren. Leg de installatie-cd/dvd van de USB-stick met het besturingssysteem in de dvd-speler van de USB-poort van de computer. Start de computer weer open en druk op de toetsen die nodig zijn om het BIOS-scherm te openen. In het BIOS-scherm moet je de opstartvolgorde wijzigen, zodat de computer opstart vanaf de cd/dvd of USB-stick. Kies voor het installeren van de nieuwste versie van het systeem en volg de stappen op het scherm.

Hdd vervangen - Stap 6: Herstel bestanden van back-up

Na het installeren van het besturingssysteem is het tijd om alle gegevens en bestanden van de back-up terug te zetten op de nieuwe harde schijf. Sluit de externe harde schijf van de USB-stick aan op de computer en kopieer de bestanden naar hun onderliggende locaties op de nieuwe harde schijf.

Hdd vervangen - Stap 7: Controleer of alles werkt

Sluit alle kabels weer aan op de computer en zet hem aan. Controleer of de computer normaal opstart en of alle programma's correct werken. Als alles goed werkt, kun je de oude harde schijf formatteren en opruimen om te voorkomen dat iemand toegang heeft.

Hdd vervangen - Conclusie

Het vervangen van de harde schijf kan een goede manier zijn om je computer weer als nieuw te maken en beter te laten werken. Het is belangrijk om achteraf een back-up te maken van alle gegevens en om goed te kijken welke harde schijf het beste is bij jou en je computer verleden. Het vervangingsproces is vrij eenvoudig als je de bovenstaande stappen volgt, maar als je geen ervaring hebt met het openen van een computerkast, kun je een expert raadplegen.

Ook interessant

It services

IT-Diensten: het Vinden van een Goede IT-Services ProfessionalHet is een feit dat alle IT-diensten snel wordt steeds populairder in alle gebieden van ...

Lees verder

Reparaties Laptop

ReparatieslaptopAls je laptop niet meer werkt of je merkt dat de prestaties afnemen, kan dat verschillende oorzaken hebben. Gelukkig zijn er veel rep ...

Lees verder

Reviseren Laptops

Reviseren LaptopsAls u op zoek bent naar een voordelige manier om een ​​nieuwe computer te krijgen, kan het reviseren van een laptop een slanke oploss ...

Lees verder