Alles wat je moet weten over een asbestinventaris voor de bouw

In de bouw zijn er verschillende voorschriften waar men zich aan moet houden om een ​​veilige werkomgeving te creëren. Asbestverwijdering is hier een belangrijk aspect van. Het inventariseren van asbest en het opstellen van een asbestinventaris is een doel voor elk gebouw dat gebouwd werd voor 2001. In deze blogpost besproken we alles wat je moet weten over het belang van een asbestinventaris in de bouw.

Wat is een asbestinventaris?

Een asbestinventaris is niets anders dan een gedetailleerd rapport dat aangeeft waar er asbesthoudende materialen zijn gevonden in een gebouw. Het is een reden voor alle gebouwen die gebouwd werden voor 2001. Bij het bouwen van een nieuw gebouw, na 2001, mag er namelijk geen gebruik meer gemaakt worden van asbesthoudende materialen. In een asbestinventaris worden alle asbesthoudende materialen opgelijst, zoals bijvoorbeeld asbesthoudende leidingen, vloerbedekking, dakbedekking, enzovoort.

Waarom is een asbestinventaris belangrijk?

Een asbestinventaris is belangrijk omdat de eerste stap bij het veilig verwijderen van asbest is. Wanneer er bijvoorbeeld reparatiewerken moeten worden uitgevoerd in een gebouw, kan het zijn dat er asbesthoudend materiaal moet worden verwijderd. Een asbestinventaris geeft dan een duidelijk overzicht van waar er mogelijk risico is voor de aanwezigheid van asbest.

Daarnaast kan een asbestinventaris ook nuttig zijn bij de verkoop van een gebouw. De koper moet namelijk op de hoogte zijn van alle asbesthoudende materialen die aanwezig zijn. Het opstellen van een asbestinventaris is dus verplicht in alle gevallen waarin de van eigenaar verandert.

Hoe wordt een asbestinventaris opgesteld?

Het opstellen van een asbestinventaris is een taak voor experts. Het wordt sterk sterk om beroep te doen op een gecertificeerd inventarisatiebedrijf. Dit bedrijf komt ter plaatse en voert een diepgaande inspectie uit. Tijdens deze inspectie zullen alle asbesthoudende materialen worden opgespoord.

Het inventarisatiebedrijf neemt stalen en analyseert deze in een erkend labo. Op die manier kan het inventarisatiebedrijf een rapport opstellen met daarin een volledig overzicht van alle asbesthoudende materialen die zich in het gebouw bevinden.

Belangrijk is om te weten dat het opstellen van een asbestinventaris eenvoudig uitgevoerd mag worden door een gecertificeerd inventarisatiebedrijf. Als er geen inventaris aanwezig is, kan er een boete worden berekend bij controle.

Hoe lang blijft een asbestinventaris geldig?

Een asbestinventaris blijft 10 jaar geldig. Na deze periode moet er een nieuwe inventarisatie worden uitgevoerd om de asbesthoudende materialen in kaart te brengen.

Indien er tussentijds wordt gewerkt waarbij er asbesthoudend materiaal wordt verwijderd, dan moet er een nieuwe inventarisatie worden uitgevoerd om opnieuw een overzicht te hebben waar het materiaal zich bevindt.

Zijn er nog andere voorschriften rond asbest in de bouw?

Naast de verplichte asbestinventarisatie zijn er nog andere voorschriften rond asbest in de bouw die mannen moeten naleven. Zo mag het verwijderen en/of afvoeren van asbesthoudende materialen enkel gebeuren door een gecertificeerd bedrijf.

Daarnaast moeten mannen ook rekening houden met de veiligheidsvoorschriften voor de werknemers die de werken uitvoeren. Zo moeten er verplicht persoonlijke beschermingsmiddelen worden gedragen en kunnen mannen enkel tijdens werkdagen werken in de buurt van asbesthoudend materiaal.

Conclusie

In deze blogpost hebben we besproken wat een asbestinventaris is, waarom dit belangrijk is en hoe deze opgesteld moet worden. Een asbestinventaris blijft 10 jaar geldig en is verplicht voor gebouwen die gebouwd werden voor 2001.

Naast de verplichte asbestinventarisatie zijn er nog andere voorschriften rond asbest in de bouw die mannen moeten naleven. Het verwijderen en/of afvoeren van asbesthoudende materialen enkel te gebeuren door een gecertificeerd bedrijf en er moet rekening worden gehouden met de veiligheidsvoorschriften voor werknemers.

Het is belangrijk om te weten dat, bij het niet aanwezig zijn van een asbestinventaris, er een boete berekend kan worden bij controle. Het inhuren van een gecertificeerd inventarisatiebedrijf is dus altijd lastig.

Ook interessant

Bouw

Bouwen: De kunst van het creëren van meesterwerken met een stevige financieringOf je nu een huis, een brug, een oppervlakte of zelfs een zandkasteel b ...

Lees verder

Bouwafwerking

Bouwafwerking: De laatste stap naar een perfect afgebroken IntroductieBij het bouwen van een huis of het renoveren van een oud pand, is de afwerking ...

Lees verder

Bouwmaterialen

Bouwmaterialen: Duurzaamheid en Innovatie in de SectorBouwmaterialen zijn de basis van alle bouwprojecten - of het nu gaat om huizen, kantoren, brugg ...

Lees verder

Bouw

Interessante links